пʼятницю, 5 січня 2024 р.

Гнів призводить до жорстокості чи агресії, і завдання батьків – навчити дитину керувати ним


Злитися іноді - цілком нормально. Але не можна допускати, щоб злість переростала в жорстокість чи агресію. Дуже важливо, щоб дитина це знала. Щоб запобігти агресивній поведінці дитини, потрібно навчити її керувати гнівом


Чи є у вашої дитини проблеми з гнівом?


Кожна людина зазнає гніву, у тому числі й дітей. І це нормально. Але деякі люди не можуть впоратися зі своїм гнівом. Розглянемо кілька ознак, які можуть свідчити про те, що дитина має проблеми з гнівом:

🍀дитина часто виходить із себе з найменших дрібниць:

🍀дитина втрачає самоконтроль, неспроможна зупинитися під час спалаху гніву;

🍀дитина неспроможна складно висловити свої почуття;

🍀дитина не помічає, як їхній гнів впливає на інших людей. Збоку здається, що його не хвилюють почуття оточуючих;

🍀дитина поводиться безрозсудно;

🍀дитина використовує загрози в мові. У його малюнках і про те, що він пише, присутня тема насильства та агресії;

🍀дитина каже, що у її агресивній поведінці винні інші;

🍀дитина злиться протягом тривалого часу;

🍀дитина починає контролювати свою поведінку тільки після того, як її обсмикнуть і лають.


Вправи та ігри для подолання гніву у дітей

Перш, ніж перейти до гри, треба проговорити з дитиною методи, що допомагають впоратися зі злістю.

10 способів зменшити роздратування:

  1. Дихання кольоровим повітрям за методом Тасі.
  2. Попросити себе обійняти.
  3. Порахувати до 10 – повільно, через «і» між кожною цифрою.
  4. Випити води.
  5. Максимально сильно стиснути кулаки і потім різко їх розслабити.
  6. Стискати м’яч-антистрес.
  7. Вмитися.
  8. Згадати щось смішне.
  9. Уявити себе в спокійному, гарному місці.
  10. Уявити себе світлофором за методом Алексії.

Можна пропонувати інші методики поводження з гнівом і записувати методи, що їх запропонує дитина.


Ігри для роботи з дитячим гнівом

Гра-квест «Скелет динозавра»

Намалюйте чи роздрукуйте з додаткових матеріалів (посилання в кінці статті) малюнок скелета динозавра. Виріжте кісточки, щоб утворився свого роду пазл. На кожній кісточці запишіть один з протидратувальних прийомів і заховайте кісточки в приміщенні. Дитина має зібрати скелет.

Можна давати підказки за принципом «холодно-тепло». Можна придумати завдання, нагородою за вирішення яких будуть підказки, де захована кісточка. Кісточки збираються як пазл і фінальна картинка стає арсеналом методів опанування гніву.

Робимо «Бутерброд миру»

Роздрукуйте з додаткових матеріалів (можна намалювати самостійно) елементи бутерброду (шматки хліба чи половинки булки, ковбасу, сир, томат, салат тощо). Запропонуйте дитині написати на кожному складнику бутерброда той метод опанування злості, який їй найбільше сподобався і який вона хотіла б взяти на озброєння. Отриманий бутерброд скріплюється степлером в книжечку, яка слугуватиме підказкою.

Розпитайте дитину, чому для різних методів вона обрала ті чи інші «інгредієнти», чому той чи інший метод став ковбаскою чи листком салату чи шматочком хліба. Так створюємо асоціації і покращуємо запам’ятовування методів.

З молодшими дітьми, які ще не вміють писати, можна приготувати справжній бутерброд – з ковбасою чи навіть краще солодкий – з печива, шоколаду та інших продуктів, що піднімають настрій. В цьому разі проговоріть з дитиною, який складник за який метод відповідає. Після цього з’їжте бутерброд – закладки на пам’ять не залишиться, але сам ритуал точно запам’ятається.

«Восьминіг»

Роздрукуйте чи намалюйте восьминога – для одної-двох дітей малюнок може бути невеличкий, на звичайному листі А4, для групи варто взяти ватман. Усмішку заклейте стикером зі скривленим в злій гримасі ротом.

Завдання дітей – допомогти восьминогу впоратися зі злістю. На щупальцях треба написати різні протидратувальні методи. В кінці гри відліпіть стикер і звільніть усмішку восьминога. Похваліть дітлахів, адже вони справжні герої, які допомогли восьминогові почуватися краще.

«Коробочка для злості»

Зробіть коробочку, схему можна роздрукувати в інтернеті і склеїти, можна знайти готову і обклеїти гарним папером – головне, щоб дитині коробочка подобалася.

Це – коробочка для злості. Варіантів, як її туди «класти» може бути багато – покричати в неї, сказати якесь слово, уявити, що злий сірий дим з книжки видихаєш в цю коробку.

Є інший варіант гри, ви можете зробити ресурсну коробочку, в якій, навпаки, буде щось для заспокоєння – іграшка антистрес, клаптик приємної на дотик тканини, бутерброд дружби, щось гарне, що допомагає заспокоїтися.

«Пастка для злості», авторська розробка Світлани Ройз

Роздрукуйте заготовку з додаткових матеріалів (посилання в кінці статті) і складіть за схемою. Під час гри діти в групі або дитина разом з батьками по черзі загадують одне одному цифру від 1 до 8 і виконують завдання, яке є однією з протидратувальних технік – порахувати повільно до 10, попросити себе обійняти тощо. Цікавий інтерактив допоможе запам’ятати практичні методи боротьби зі злістю, які можна буде використовувати за потреби.

На цю гру можна відволікти роздратовану дитину – запропонувати їй погратися і відволіктися на практичну пальчикову діяльність, щоб не фокусуватися на конфлікті. Звісно, не варти пропонувати гратися, якщо дитина сердиться на вас, краще вирішити конфліктну ситуацію.

«Термометр злості»

Це дуже корисна наочність, яка допоможе дитині зрозуміти стадії гніву і різні нюанси цієї емоції – від роздратування до люті. Повісьте термометр вдома і щоразу, коли дитина сердиться, просіть оцінити рівень її злості.

Обговоріть з дитиною, що протидратувальні техніки треба застосовувати на рівні роздратування і не чекати, коли прийде лють.

«Грозова хмаринка»

Намалюйте дві хмаринки: з одної б’є блискавка, з другої визирає веселка. Запропонуйте дитині розмалювати обидві. Дайте дитині грозову хмаринку, запитайте, що її злить, нехай проговорить різні ситуації, в яких вона гнівається на інших людей. Після цього дайте в руки веселкову хмаринку і попросіть назвати те, що допомагає заспокоїтися.

Ця вправа дуже корисна в сім’ї чи групі дітей, щоб поговорити про подразники, зрозуміти одне одного, можливо, зробити висновки, які дії дратують, щоб уникати їх у стосунках з іншими людьми.

«Слова злості»

Практичне тренування, як можна висловлювати свої почуття без образи.

«Ненавиджу тебе» – «Я зараз відчуваю ненависть»

«Ти мене дістав» – «Я роздратований».

Це дуже корисна вправа в сім’ї, адже діти повторюють батьківські імперативи, тож дорослим варто починати з себе. Змінювати «ти»-фрази важливо, оскільки це навчає відповідальності – моя злість – не проблема іншої людини.


Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар