середу, 3 січня 2024 р.

Як не втомилися від канікул і гарно відпочити




Йдучи на новорічні канікули, ми уявляємо, як повернемося до навчання відпочивши та з повними силами. Однак ці мрії збуваються далеко не у кожного.
Більшість людей відчувають себе ще більш втомленими та розбитими, ніж до святкових днів. В чому ж причина, і що з цим робити? 

 Що ж таке повноцінний відпочинок? 
Більшості людей здається, що відпочинок — це відсутність навчання, роботи та наявність великої кількості вільного часу, який можна бездумно витратити на що завгодно. Насправді ж повноцінний відпочинок — це трохи інше.
Відпочинок можна вважати повноцінним, якщо він підходить під ці три визначення:
⚜️ активний;
⚜️ регулярний;
⚜️ різноманітний.
Тобто щоденний перегляд серіалів або походи в гості не можна назвати повноцінним відпочинком.

1️⃣ Урізноманітніть свої вихідні — прочитайте книжку, подивіться документальний фільм, влаштуйте дружні посиденьки, виділіть час на прогулянку, відвідайте нове місце, їдьте на природу чи провідайте родичів. І головне, не забудьте нормально виспатися. Перегляд YouTube до п’ятої ранку не можна прирівняти до повноцінного відпочинку.
Якщо всі вихідні ви пролежите на дивані, то не зможете нормально відпочити. Причина — це неробство, а не відпочинок.
Не можна нічого не робити тиждень та відчувати себе при цьому свіжим, бадьорим і готовим до нового навчального/робочого семестру. Кращий відпочинок — це зміна діяльності.

2️⃣ Втома від домашньої рутини
Якщо ви використовуєте свої святкові вихідні для того, щоб упоратися з домашніми справами (влаштувати генеральне прибирання або перестановку, розібрати речі тощо), не дивуйтеся, якщо втомитеся ще більше.
Постарайтеся захистити себе від рутинних справ. Перенесіть їх на наступні вихідні або розбирайтеся з ними в будні, виділяючи по пів години. Якщо ви витратите всю свою енергію на домашню рутину, то у вас не залишиться ні часу, ні сил на відпочинок.

3️⃣ Зберігайте режим
Якщо ви завжди прокидалися на навчання/роботу зрання, то на святкових вихідних не варто засиджуватися у соціальних мережах або за переглядом серіалів до ранку. 
Слідувати режиму на багато легше, ніж його відновити. І після канікул ви відчуватимете себе розбитими та пригніченими, встаючи о звичній сьомій ранку. Відпочинок не повинен ставати для вашого організму стресом — цього йому і так вистачає. Зберігайте графік або хоча б не порушуйте його більш ніж на дві-три години.

4️⃣ Варто підготуватися до відновлення навчального/робочого процесу
Ідеально, якщо за пару днів до закінчення канікул ви дасте організму відпочити від зайвих навантажень — галасливих гостей, довгих поїздок, поспіху та домашніх справ. Якщо на свята ви кудись їздили, то постарайтеся повернутися за день-два до першого робочого дня.

5️⃣ Тримайте мозок у тонусі
Навіть на канікулах мозок необхідно тримати в тонусі — ви повинні давати йому працювати. Нехай це буде те, що не пов’язане з вашими звичними справами, роботою та навчанням. Грайте у настільні ігри з друзями або родиною, розгадуйте головоломки та кросворди, грайте в слова, поки йдете в гості.
Можете завантажити кілька додатків для тренування мозку, щоб використовувати їх в черзі до магазину або в поїздках у громадському транспорті. Ще один відмінний варіант — почати вивчати іноземну мову. Є купа подкастів, відео в інтернеті, самовчителів та іншого, що може допомогти вам у навчанні. А вивчення іноземних слів змусить ваш мозок включитися у роботу та буде тренувати вашу пам’ять.

6️⃣ Звільніть думки від навчальних/робочих питань 
Під час свят ви можете спокійно забути про /навчання/роботу хоча б на кілька днів. Якщо ж перше, що ви робите після пробудження, — це перевірка нових завдань у Google-класі та класного чату, якщо ви подумки повертаєтеся до переживань про контрольні роботи та уявляєте, що вас чекає після повернення, — ви не зможете нормально відпочити. 

7️⃣ Варто налагодити підхід до харчування
Якщо свята у вас асоціюються з повним столом харчів, з якого можна змітати все підряд у необмеженій кількості, то з завершенням канікул ставлення до харчування різко змінюється.
Уявіть, як вашому організму, який регулярно переїдав протягом тижня, раптом відчути різкі обмеження. Організм буде відчувати неабиякий стрес. А якщо враховувати, що завершення свят також є стресом, виходить, ви будете відчувати себе втомленим ще більше.

8️⃣ Будьте фізично активними
Ніхто не говорить про те, що вам потрібно щоранку вставати на пробіжку або відвідувати спортзал. Просто не залишайте свій організм без фізичних навантажень надовго.
Починайте кожен свій день з невеликої зарядки — 10-15 хвилин. Навіть після такої нетривалої активності ви почуватиметеся витривалішими.

Немає коментарів:

Дописати коментар