понеділок, 8 січня 2024 р.

Переробити асоціацію (робота з фобіями)

Що таке фобії і як з ними працювати? 😱
Коли мова про фобії треба розуміти - Ви можете працювати лише з тим, що відбувається зараз, але ваша здатність робити це є потужною. 

Фобії — це хитре поєднання минулого («Я знаю, що собаки страшні, тому що одна з них лякала мене раніше») і майбутнього («а якщо собака вкусить/повітряна кулька лопне/монстр вийде, коли ви вимкнете світло»). 

Поверніть свою дитину до зараз. Це особливо важливо, щоб мати справу з узагальненням від однієї страшної події до всіх подібних. Поговоріть про відмінності між цією подією та тією, яка налякала дитину раніше.

Проблема з інтенсивними страхами полягає в тому, що вони асоціюються з інтенсивними почуттями та спогадами – поганими. 

Переробіть цю асоціацію, поєднавши щось веселе або розслаблююче з тим, що викликає проблеми. 

Прикладом того, де це може стати в нагоді, є діти, які сильно бояться грози. Якщо ваша дитина боїться під час грози, визнайте це та дайте йому зрозуміти, що це нормально. 

Спочатку вловіть почуття (вони повинні знати, що ви сприймаєте їх серйозно), а потім перенаправте – заохочуйте його або її подивитися смішний фільм разом з вами або розфарбувати, слухаючи розслаблюючу музику, навіть якщо це звучить через навушники. 

Зрештою, коли вони будуть готові, ви можете спробувати попрацювати над грою – щоразу, коли лунає блискавка, хтось має розповісти смішний анекдот (приготуйте багато), і всі їдять певний вид цукерок, поки грім не грюкне – чи що. 

Усе, що відволікає їхню увагу від страшних думок, спогадів чи почуттів і замінює їх чимось позитивним, допоможе розвіяти негативні асоціації.

Немає коментарів:

Дописати коментар