понеділок, 11 грудня 2023 р.

ЯК ДОПОМОГТИ ДИТИНІ ПЕРЕЖИТИ ТРАВМАТИЧНІ ПОДІЇ?

 


Þ                    Дотримуйтеся, наскільки можливо, звичного ритму життя дитини, намагайтесь якомога менше його змінювати.

Þ                    Надайте можливість для занять спортом, танцями, рухливими іграми. Усе це знімає напругу. Разом з дитиною робіть дихальні вправи, вправи на заземлення та розслаблення.

Þ                    Заохочуйте ігри дитини з природним матеріалом: піском, водою, глиною. Дуже добре м’яти тісто, пластилін, робити тематичне ліплення.

Þ                    Грайте з дитиною, читайте разом книги, казки, обговорюйте прочитані історії. Обирайте сюжети, де описуються ситуації подолання героями страху та зневіри, різних перешкод. Усе це сприятиме розвитку стресостійкості.

Þ                    Переглядайте разом з дитиною приємні, гарні фотографії минулого. Згадуйте хороші ситуації, подорожі, свята.

Þ                    Пам’ятайте, що для дітей важливі, навіть необхідні обійми. Тілесні контакти з рідними корисні для зняття напруги та відчуття безпеки. Масаж, погладжування по спинці, голові, плечах — це доказ присутності дорослих поряд, їхньої турботи, любові.

Þ                    Обов’язково розмовляйте з дитиною про події, що відбулися, коли вона запитує. Дитина повинна розуміти, що відбувається з батьками, чому вони перебувають у певному стані (тривожаться, нервують або горюють). Але враховуйте вік дитини, контролюйте кількість наданої інформації. Стежте за тим, щоб Ваші фрази були зрозумілими і не злякали дитину.

Þ                    Оберігайте дитину від зайвої негативної інформації, від телевізійних новин. Бо перегляд страшних картин може призвести до так званої «травми свідка» або ретравматизації. Що менше картин страшних подій побачить дитина, то краще.

Þ                    Навіть якщо Ви зараз у безпеці, уникайте відвідування дитиною місць масового скупчення людей. Бо це може підвищити її тривожність, страхи. Якщо уникнути неможливо, обов’язково пояснюйте дитині, куди Ви йдете, навіщо та що там буде відбуватися.

Þ                    Підтримуйте сподівання, надію, віру дитини у світле майбутнє. Нагадуйте, що Ви поруч. І поруч є інші люди. Тобто є на кого покластися.

А зараз згадайте: діти вчаться новій поведінці на наших прикладах. Тож подбайте про себе! Бо спокійні дорослі — запорука дитячого спокою!

Власним прикладом демонструйте, що продовжуєте жити і сподіватися попри все.

Джерело: https://bit.ly/43dbkx2

Немає коментарів:

Дописати коментар