середу, 6 грудня 2023 р.

ЯК ДОПОМОГТИ СОБІ З АПАТІЄЮ?

 


Часом Ви можете відчувати безсилля, втрату інтересу до життя, слабкість, хронічну втому. При цьому Вам  ще здаватиметься, що Ви нецікава людина, яка неспроможна на щось.

Це може бути симптомами апатії. Причинами такого стану можуть бути: стрес, виснаження організму, певні ліки, недостатня кількість вітамінів у організмі.

Хтось може плутати апатію з втомою, адже зараз усі ми відчуваємо велике навантаження на наш організм. І бути втомленими це нормально, але не тоді, коли це триває тижнями і Ви відчуваєте байдужість разом з цим.

Як собі допомогти? Першочергово проконсультуйтесь з Вашим лікарем для того, щоб зрозуміти чи спричинено це фізіологічними чинниками.

Якщо ж  з організмом на соматичному рівні все гаразд, варто звернутися до себе. Так, іноді ми забуваємо, що ніхто не знає нас краще, аніж ми самі. 

1. Спробуйте зрозуміти та прийняти свій стан.

2. Зупиніться на деякий час для того, щоб прислухатись до себе. У цей період не картайте себе за те, що не виконуєте завдання. Уважайте, що Ви зараз на так званому лікарняному. Можливо, Ваша психіка потребує відновлення, а поки Ви звинувачуєте себе у ліні, це неможливо.

3.  Проаналізуйте можливі причини. Що це може бути: велике навантаження, складні задачі, відсутність мотивації, відсутність відпочинку? Як Ви можете виправити це? Коли можете почати виправляти?

4. Домовтесь про декілька днів легального відпочинку. Без думок про невиконані завдання та докорів сумління.

5. Налагоджуйте режим роботи та відпочинку.

6. Поступово повертайтесь до виконання обов’язків, розподіляйте навантаження рівномірно.

7. Любіть себе

 

*якщо Вам не вдається самостійно впоратись, не соромтесь звертатись за допомогою до психолога або психотерапевта

Немає коментарів:

Дописати коментар