неділя, 17 вересня 2023 р.

Розмови з дітьми про людей з інвалідністю


Надзвичайно важлива й актуальна зараз тема - *люди з інвалідністю*. Як завжди, *Світлана Ройз* допомагає розібратися як говорити з дітьми на цю тему
Коли краще говорити, як вести розмову і якими додатковими матеріалами скористатись 

❓ *Отже, коли говорити з дітьми про інвалідність?*

Відповідь Світлани: *заздалегідь*. Тобто вже.

⛅ Для дітей до 7 років природно безпосередньо питати вголос про те, що їм не зрозуміло. Але _важливо, щоб це не було в присутності людини_, якої це стосується.

⛅ Перед розмовою, _усвідомте власні почуття_ - відчувати страх та біль, не знати, як реагувати, можна в будь-якому віці.




❓ *Про що варто розповісти?*

💪 Втрата кінцівки - це боляче і страшно, потрібно вчитись заново ходити, рухатись. Можливо, доводиться змінювати життя, професію. Для цього *потрібно багато сил та мужності*

Щоб люди могли знов бути рухомими, винайшли спеціальні засоби - *протези*. На деяких можна танцювати, бігати, стрибати і навіть відчути доторки (покажіть фотографії)

Іноді люди з інвалідністю пересуваються на *колісних кріслах*. Щоб їм було комфортно підійматись в ліфті, заходити в транспорт та магазини, потрібно зробити *дороги та міста зручними*

🙂 Часто хочеться роздивитись того, хто виглядає незвично. Але для самої людини це може бути неприємно. Тому намагайся поводитись природно. *Перед тобою людина. Незвично - не означає небезпечно чи погано*

Зараз ми можемо зустрічати багато людей без кінцівок. Дорослих та дітей. І їм важливо відчувати нашу *підтримку*. Як ми можемо це зробити? (Важливо долучити дитину до роздумів)
Якщо у тебе будуть питання - став їх мені!





📖 "Таємні історії маленьких та великих Перемог", Таня Стус

📖 "Чи легко жити циклопам", Олександр Шатохін

📖 "Кожна грудочка землі", Ольга Войтенко

📖 "Різдвозавр", Том Флетчер

📖 "Світ без меж", Анастасія Степула






☀ ПУМ - герой *Іскорка* на кріслі колісному з театру *Суперсил*, детальніше тут: https://rb.gy/2c8ke

☀ Аміра - героїня мультсеріалу "*Вулиця сезам*"

☀️ Рекс - герой 7 сезону "*Щенячого Патруля*"

☀ Мультфільми серії "*Як приборкати дракона*" (головний герой Іікінг з протезом ноги та Беззубик з протезом на частині хвоста стали вожаками для людей та драконів)

☀ Мультфільм "*В пошуках Немо*" (головний герой - рибка Немо народився з маленьким плавничком)

☀ Короткометражний мультфільм "*Скарлетт*" (про дівчину, у якої після хвороби було ампутовано ніжку, і яка знов почала танцювати та допомагати іншим)

☀ Короткометражний мультфільм "*Подарунок*". Про те, як песик з трьома лапками зміг допомогти хлопцю.

☀ Короткометражний фільм (12+) "*Цирк метеликів*", у головній ролі Нік Вуйчич.

Немає коментарів:

Дописати коментар