вівторок, 16 травня 2023 р.

Як заспокоїти дитину, коли їй наснився страшний сон


1. Дитина почала кричати уві сні.

Не намагайтеся розбудити її торканнями чи обіймами. Якщо у цей момент дитина бачить сон, в якому її переслідують або завдають фізичної шкоди, дотик може призвести до неочікуваної реакції.

Краще сядьте поруч та спробуйте розбудити дитину своїм голосом, назовіть її ім'я: «Зараз ти спиш і це просто страшний сон. Я твоя мама (твій тато, сестра тощо), і я поруч. Ми в безпеці. Зараз ти прокинешся, і я тебе обійму».


2. Коли дитина прокинулась.

Допоможіть їй повернутись у реальність, ще раз скажіть: «Це був просто сон, а зараз ти прокинувся/лась. Ми в безпеці».

Ставте прості питання: як тебе звати? Як мене звати? Запропонуйте сильно стиснути вашу руку та обійнятись.

Щоб заспокоїти дитину, її можна погойдати та заспівати колискову.


3. Женемо погані сни.

Додаємо трохи магії: разом плесніть в долоні, розженіть сон руками або наберіть повні щоки та розвійте його подихом. Щоб посилити ефект, скажіть слова: «Куди ніч, туди і сон» або «Сон, знай своє місце!».


4. Закріплюємо спокійний стан.

Для того, щоб нічний жах не повернувся, необхідно остаточно завершити цю подію. Зробити це можна словами: «Дивись, ти впорався/лась самотужки! Цей сон більше не повернеться! Ти молодець!».

Якщо дитина сама не розкаже, що наснилось, не слід випитувати та провокувати спогади. Якщо ж розповість, то ще раз нагадайте, що це був лише страшний сон. Події в ньому не реальні. Усе минуло, дитина і ви зараз у безпеці.

Також можна разом пофантазувати та уявити гарний кінець сну: ви разом вибрались, розвіяли ворогів у прах і поставили собі магічний захисний щит.

Немає коментарів:

Дописати коментар