Здорове харчування допоможе вберегтися від багатьох неінфекційних захворювань, зокрема серцево-судинних, які є першою причиною смертності в Україні та світі. Сьогодні ми вживаємо більше калорійної їжі, жирів, цукру і солі, а ось фруктів, овочів і цільнозернових продуктів їмо недостатньо. І хоча раціон кожної людини може відрізнятися залежно від її індивідуальних потреб, стилю життя, рівня фізичної активності, основи здорового харчування — досить прості й однакові для всіх.
1. Їжте поживну і
різноманітну їжу. Надавайте перевагу продуктам рослинного походження.
2. Їжте складні вуглеводи
(цільнозернові, крупи) кілька разів на день.
3. Їжте щонайменше 400 г
фруктів і овочів щодня. Обирайте переважно свіжі, сезонні та місцеві.
5. Контролюйте вживання
жирів. Жири повинні становити не більше 30% денного раціону. Замінюйте насичені
жири ненасиченими.
6. Замінюйте м’ясо і
м’ясні продукти з високим вмістом жиру на бобові, рибу, м’ясо птиці і нежирне
м’ясо.
7. Вживайте молоко і
молочні продукти (кефір, йогурт, сири) з низьким вмістом жиру.
8. Обирайте продукти з
низьким вмістом цукру. Обмежуйте вживання солодких напоїв і солодощів.
9. Вживайте менше солі.
Загальна кількість солі у день не повинна перевищувати одну чайну ложку (5г).
10. Норми вживання
алкоголю не встановлено, адже ідеальним для здоров’я є взагалі не вживати. Тож,
що менше — то краще!
11. Готуйте їжу безпечно.
Запікайте, проварюйте, готуйте на пару їжу для того, щоб зменшити вміст жирів.
12. Підтримуйте виключно
грудне вигодовування до 6 місяців, а у віці від 6 місяців до 2 років -
поєднуйте з правильним додатковим харчуванням. Це зменшить ризики ожиріння і
розвитку неінфекційних захворювань у дитини у майбутньому.
Немає коментарів:
Дописати коментар