вівторок, 8 грудня 2020 р.

#ДІТИКЕРУЮТЬСВІТОМ

Кампанія присвячена боротьбі за дитячі права

Цього року виповнюється 30 років з того дня, коли ООН ухвалила Конвенцію про права дитини – спеціальний документ, мета якого захистити інтереси дітей по всьому світі. З цієї нагоди ми запускаємо соціальну кампанію, щоб ще раз довести, що діти – круті, творчі особистості, які мають право на свободу думки та самовираження.


А ЩО, У ДІТЕЙ Є ЯКІСЬ ОСОБЛИВІ ПРАВА?

Ще й як! Це може звучати як фантастика, але людство лише у ХХ столітті, усвідомило, що діти потребують особливої турботи та захисту, адже часто не можуть захистити себе самостійно. З 1924-го року, коли було прийнято Женевську Декларацію прав дитини, дитячі права лишаються у фокусі уваги цивілізованих країн. У 1989 Організація Об'єднаних Націй ухвалила Конвенцію про права дитини, яку ще називають світовою конституцією для дітей. Станом на сьогодні Конвенцію підписали 193 країни. Україна – одна з них, а отже українські діти можуть розраховувати на захист та всіляку підтримку з боку держави.


І ЯКІ Ж ПРАВА НАПРИКЛАД?

У Конвенції є 54 статті – кожна з них присвячена певному праву дитини. Наприклад, це право на благополучне життя, освіту, родину, право на приватність, на вільне вираження думок чи на лікування. Якщо казати коротко, то всі дитячі права засновані кількох простих, але важливих принципах. По-перше, усі діти мають рівні права, незалежно від того, якої вони національності, скільки їм років, якого кольору волосся мають чи яку музику слухають. По-друге, інтереси дитини повинні бути завжди на першому місці в усіх діях чи рішеннях щодо неї – до думки дитини потрібно дослухатися і давати їй можливість вільно висловлювати свою позицію. По-третє, кожна дитина повинна бути забезпечена усім, що потрібно їй для щасливого життя – мати житло та сім'ю, вчитися у школі, їсти, мати час на ігри та дозвілля.


АЛЕ ЯКЩО ДАТИ ДІТЯМ ПРАВА -ВОНИ ЗОВСІМ ПЕРЕСТАНУТЬ СЛУХАТИСЬ!

Ніякої трагедії не станеться. Разом із правами кожен громадянин має й власні обов'язки – це важлива частина нашого життя. Те саме правило працює й з маленькими громадянами. Наприклад, дитина має не лише право на освіту, а й обов'язок вчитися. Одним словом, прогулювати школу, прикриваючись Конвенцією про права дитини, не вийде. Або ж дитина, як і будь-який громадянин, має право вільно висловлювати власну думку, але лише до тієї міри, поки вона не ображає інших людей.


ЦЕ ВСЕ ДОВОЛІ ОЧЕВИДНО. НЕВЖЕ ПРАВ А ДІТЕЙ ЧАСТО ПОРУШУЮТЬ?

На жаль, це дійсно так. Порушення прав дітей відбувається щосекунди – в сім'ях, у школах і на рівні держави. Це відсутність доступу до повноцінного харчування та освіти, булінг, розлука з сім'єю, неповага до особистого життя та приватного простору. Але бувають і значно страшніші порушення: насилля, експлуатація дитячої праці, проституція, торгівля дітьми. За даними ЮНІСЕФ, до 250 тис дітей були змушені стати солдатами та навіть брати участь у війні.


ЩО РОБИТИ ДИТИНІ, якщо її
ПРАВА ПОРУШУЮТЬ? АДЖЕ ВОНА НЕ МОЖЕ ПІТИ ДО СУДУ

В деяких країнах може, – з кожним роком у світі все більше розвивається правосуддя для дітей, яке має справу з порушенням прав неповнолітніх. В Україні система захисту дитячих прав лише формується – вони закріплені у Конституції України та у Конвенції ООН, на практиці інтересами дитини опікуються батьки, соціальні служби та дитячий омбудсмен. Також в Україні діє міжнародна гаряча лінія (0 800 500 335 або 116 123), куди дитина може звернутись, якщо відчуває, що її права порушують, отримати консультацію та допомогу.


ЯК Я МОЖУ допомогти
ДІТЯМ ЗАХИСТИТИ ЇХНІ ПРАВА?

Перший крок – це, авжеж, самому або самій знати про права дітей, поважати їхню думку, підтримувати в них віру в себе та заохочувати самостійність, а також не мовчати та не проходити повз, якщо станете свідком порушення дитячих прав. По-друге – розповідайте дітям про те, на що вони мають право і як діяти, якщо вони відчувають несправедливе ставлення для себе. Конвенція про права дитини – юридичний документ, який дитина навряд захоче читати, проте у ваших силах пояснити кожен її принцип на реальних прикладах і зрозумілою мовою. До речі, ось тут можна знайти скорочений варіант – саме для дітей.

Немає коментарів:

Дописати коментар