вівторок, 19 травня 2020 р.

Поняття про професію, спеціальність, посаду

Ти вже знаєш, що одним із компонентів алгоритму вибору професії є “хочу”, тобто це твої прагнення. Від того, ким і яким ти хочеш бути, залежить твоє особисте щастя, а також і внесок у суспільну справу. Тому, щоб зробити правильний вибір і зорієнтуватись у великому та складному світі професій, у якому їх нараховується десятки тисяч, тобі допоможуть класифікації професій. Деякі з них ми розглянемо нижче. А для початку, ти маєш навчитися розрізняти поняття “професія”, “спеціальність”, “посада”.

Отже, професія – це конкретна діяльність, ремесло, комплекс функцій, рід роботи, який виконується індивідом і є складовою частиною будь-якої трудової діяльності (токар, учитель, лікар тощо). Але не має просто токаря, є токар-розточувальник, токар-універсал; є вчитель початкових класів, вчитель трудового навчання, вчитель математики, а не просто вчитель тощо.

Отже, професія включає в себе ряд спеціальність, що визначається як вид заняття, комплекс знань, вмінь і навичок, необхідних для визначеного роду діяльності в межах однієї професії. Наприклад, лікар – професія, а хірург – спеціальність; вчитель – професія, а вчитель-математик – спеціальність; слюсар – професія, а слюсар-складальник – спеціальність. Не всі відрізняють поняття “професія” та “посада”, хоча вони мають відмінності.

Посада – це службове місце (становище) в якомусь державному чи громадському закладі, на підприємстві, яке пов’язане з виконанням організаційно-розпорядницьких або адміністративно-господарських та фінансових обов’язків (наприклад: міністр, директор, ректор, декан, бригадир тощо).

Ознайомившись з цими поняттями, перейди до «Класифікація професій за Є.О.Клімовим».

Немає коментарів:

Дописати коментар